Kertigép alkatrészek internetes áruháza 2007 óta

Blog
Kapálógépek karbantartása, ellenőrzése
Kapáló gépek karbantartása

A talajművelő gépek végzik a piszkos munkák nagy részét a talaj kézi előkészítésével, ellentétben a régi időkkel, amikor kézzel vagy lóval végezték. Meg kell azonban várnunk, amíg a talaj elég száraz és meleg lesz, így a kapálógép könnyen átáshatja a talajt.

A talaj megolvadásának ideje ideális alkalom a kapálógépünk előkészítésére. Miután ellenőrizte az alapokat, van néhány egyéb dolog, amelyet figyelembe kell vennie.

Alaposan tisztítsuk meg a kapatagokat és a hajtóművet a munkavégzés után. Ezzel elkerülhetjük az esetleges korrózió kialakulását és megláthatjuk az esetleges meghibásodásokat.

Zsírozzuk meg a kapatagokat a gyorsillesztést biztosító csapszegeknél. A gép ugyanis munka közben nagy erőt fejt ki és zsírozás nélkül a kapatagok illesztései és a csapszegek is nagy koptató hatásnak vannak kitéve. A zsírozással a kopások károsító hatása csökkenthető.

Ellenőrizzük a kapatengelyeknél a szimmeringeket.

Ellenőrizzük a kapakéseket. Amennyiben hegyesre koptak, repedtek vagy hajlottak cseréljük ki őket újra. Web áruházunkban a „Kapálógép alkatrészek” kategóriában találja meg a kapakéseket.

Kapakés

Ellenőrizzük a hajtóműház olajszintjét. Szükség esetén pótoljuk a hiányzó hajtómű olajat a gyári előírásoknak megfelelő mértékben. Szezon végén a nagy igénybevétel miatt célszerű lecserélni az olajat.

Ellenőrizzük a bowdenek (fék, gáz, leállító) állapotát. Meghibásodásuk esetén cseréljük ki őket újra a balesetveszély elkerülése érdekében.

A motort minden esetben a „STOP” kapcsolóval vagy „STOP” állásban állítsuk le.

Szezon végén szereljük le a motort a hajtóműről és takarítsuk ki a kuplung házat a portól, piszoktól. A kúpos kuplung felső részét szereljük le és zsírozzuk be a támcsapágyat. Zsírozzuk be a kuplung alsó bordás hüvelyét is.

A meghajtó motor karbantartására segédletet találnak a blogunkban megtalálható „Négyütemű kerti gép motor üzemeltetési szabályai bejegyzésünkben.

Szezon végén lítium bázisú zsírral kezeljük le a kapakéseket.

További kapcsolódó oldalak:
Csapágyak, szimmeringek, zeegergyűrűk
Kenőanyagok

Fűnyíró gépek rendszeres karbantartása, ellenőrzése
Fűnyíró gépek rendszeres karbantartása

A fűnyírók hatékony működéséhez elengedhetetlen a fűnyíró gépek rendszeres karbantartása, ellenőrzése, tisztán tartása, és a gondos olajozás. A rátapadt földet, füvet még nedves állapotban a nyírás után távolítsa el. Erre alkalmas egy használaton kívüli régi konyhakés is. Nagy nyomású vízzel ne végezzen tisztítást, főleg ha még meleg a motor.

Fűnyíró gépek tisztítása

Elektromos fűnyíróknál minden karbantartási munkát úgy végezzen el, hogy előtte áramtalanítsa a berendezést. Az elektromos vezetékek mindig legyenek sérülésmentesek!

Ellenőrizze a kés, kések állapotát. Minden esetben várja meg, amíg a forgó kés megáll, addig ne nyúljon a fűnyíró védőházba! Szükség esetén élezze újra. Ha csorba, életlen a kés, tépi a füvet, amely ártalmas a fűre és esztétikailag sem szép látvány.

Ha csorba, életlen a kés, tépi a füvet

Ellenőrizze, hogy a kés nem repedt-e, amennyiben az, akkor cserélje ki újra. Ezt nem érdemes „javítgatni” hiszen azzal biztos nem marad meg a kés kiegyensúlyozottsága, kilágyulhat az anyaga.  A nem kiegyensúlyozott kés káros rezgéseket, vibrációt okoz, mely az egész fűnyírót tönkre teszi.

 Web áruházunkban a „Fűnyíró alkatrészek” ezen belül a „Fűnyíró kések címszó alatt találja és választhatja ki az Ön számára megfelelő fűnyíró kést.

A kés fűnyírás közbeni ellenőrzésekor mindig hátra fordítsuk a fűnyírót, hogy elkerüljük a motorolaj és a benzin kifolyását illetve a forró kipufogóra ömlését!

Fűnyírókés ellenőrzése

Ellenőrizze a fűnyíró kerekeit, hogy kellően olajozottak-e, amennyiben szárazak a kellő kenés érdekében csepegtessen olajat a keréktengelyre.

Ellenőrizze, hogy a vágásmagasság állító tiszta legyen, a sáros, fűvel berakodott állító megnehezíti az állítást.

Önjáró fűnyírók esetében ellenőrizze a kerékhajtó ékszíj feszességét, állapotát. Nem megfelelő feszesség esetén azt állítsa be. A meghajtó részt tartsa tisztán.

Benzin üzemű motornál ellenőrizze a motort. A „Négyütemű kerti gép motor üzemeltetési szabályai című cikkünk segít ebben. A motort minden esetben a „STOP” kapcsolóval állítsa le.

Ellenőrizze a különböző (gáz, fék, kuplung) bowdenek állapotát. A sérült bowdent cserélje ki, mert nemcsak megnehezíti a működést, ezáltal a munkavégzést, de balesetveszélyes is lehet.

Ellenőrizze a csavarkötéseket, a meglazult csavarokat húzza meg.

Minden esetben tartsák be a munkavédelmi szabályokat! Megfelelő minőségű cipőben végezzék a fűnyírását, semmiképp ne mezítláb vagy strandpapucsban!

A kutyát kössük meg, vagy zárjuk be a fűnyírás idejére, nehogy így járjon a kis kedvenc:

És egy biztonsági tipp a végére. Mielőtt bármilyen berendezést szervizelne vagy javítana, húzza ki a gyújtógyertyát és az akkumulátor kábeleit.

További kapcsolódó oldalak:
Benzinmotoros fűnyíró alkatrészek
Elektromos fűnyíró alkatrészek
Kenőanyagok

Hello kíváncsiskodó!

Készül az új blogunk, ahol sok érdekes tartalom lesz olvasható! Hamarosan kész lesz!
Nézz vissza néha